Tot wanneer kunnen de zomerbanden onder de auto?

michelin-banden-Autorai-2015

Hoewel het in Nederland officieel niet verplicht is gebruiken veel mensen winterbanden in de koudere maanden. Nu het volop zomer is kunnen deze uiteraard gerust worden vervangen door zomerbanden. Vaak noemen we dit de gewone autobanden en is de aanduiding zomer- onnodig. Het wisselen is handig omdat de zomerbanden onder andere minder rolweerstand geven en daardoor een iets lager brandstofverbruik opleveren. Wanneer er moet worden gewisseld staat niet vast, maar vanaf ongeveer maart of april is het bij veel mensen tijd om de winterbanden van de auto af te halen.

Voordelen- en nadelen zomerbanden

Zomerbanden hebben meerdere voor- en nadelen. Een van de voordelen is de eerder genoemde lagere rolweerstand. Dit komt omdat er minder diep profiel onder deze autobanden zit dan onder de in de wintermaanden gangbare banden. Hoewel het ervaren comfort per auto kan verschillen is dit voor veel mensen wel een reden om in verschillende seizoenen te kiezen voor een wissel. Daarnaast is ook het cosmetische aspect natuurlijk van belang. De banden voor de zomer vinden veel mensen mooier staan. Dit komt ook doordat er andere autovelgen bijpassen. Enkele van de nadelen zijn onder meer:

  • Iets minder grip
  • Langere remweg bij sneeuw en ijs
  • Mindere afvoer van smeltwater

In de zomermaanden zal dit echter geen problemen opleveren en wegen de voordelen zeker op tegen de nadelen.

All Season autobanden

Het is ook mogelijk om het hele jaar door op dezelfde banden rond te rijden. Let er in dat geval wel op dat deze ook in de winter in bijvoorbeeld Duitsland en Oostenrijk zijn toegestaan. Dit is herkenbaar aan het Sneeuwvlok-berg (3peak mountain snowflake) symbool op de band. De all season banden hebben echter niet de voordelen van de winter- en zomerbanden en daarom hangt het van uw situatie af wat de beste keuze is. Wij geven hier bij Kuil Banden graag gepast advies over en leveren direct de banden die bij u passen.

You may also like...