Wat is jouw bandenspanning?

bandenspanning meten
Flickr: Laineema

Wat is jouw bandenspanning? Wanneer heb jij voor het laatst je bandenspanning gemeten? Veel automobilisten controleren te weinig de spanning in hun autobanden. Tegenwoordig zijn bij tankstations de lucht compressors betaald, en dan heeft niet iedereen 50 cent over om zijn banden op spanning te houden. Toch ben je met het uitsparen van 50 cent, uiteindelijk een stuk duurder uit! Je banden slijten met 30% minder spanning dan aangeraden zelfs 2x zo snel ofwel 50% sneller dan dat je je autobanden gewoon op spanning had. Aangezien je iedere maand gemiddeld 0,1 bar spanningsverlies hebt, heb je na een half jaar ongeveer 30% van je spanning verloren. En zeg nou zelf, controleer jij ieder half jaar je bandenspanning?

Hoe controleer je je bandenspanning?

bandenspanning meten

Flickr: Laineema

Je kunt de bandenspanning bij Kuil Banden laten controleren. Hier kunnen de banden ook met stikstof gevuld worden in plaats van zuurstof. Stikstof heeft de eigenschap dat er minder lucht uit de band verloren gaat en de banden langer op spanning blijven. Wil je zelf je spanning controleren, dan kun je zoals eerder al gezegd, naar een tankstation rijden. Hier kun je zelf met de luchtpomp je banden weer op spanning brengen. “Hoe week ik mijn bandenspanning?” Dat is een goede vraag met een eenvoudig antwoord. Meestal vind je de juiste bandenspanning aan de binnenkant van de deur van de bestuurder. Ook staat deze bij de pomp vaak aangegeven. Je moet je bandenspanning controleren als de banden koud zijn, ga dus niet spanning meten wanneer je net terug komt van een lange rit, of laat de banden even afkoelen.

De toekomst van bandenspanning meten

TPMS, misschien heb je de afkorting al wel eens gehoord, is een systeem dat de spanning kan meten. Op het dashboard van de auto krijg je een melding die aangeeft of je banden niet te weinig spanning hebben. Per band wordt gemeten wat de spanning is, mocht je dus een lekke band hebben, dan weet je dit van te voren. Je kunt deze TPMS sensoren ook inbouwen in auto’s die hier niet standaard mee uitgerust zijn. Heb je een auto met rumflat banden, dan heb je eigenlijk altijd zo’n systeem al in je auto.

Flickr: highwaysengland

Flickr: highwaysengland

Bandenspanning en veiligheid

Als we het op een rijtje zetten krijgen we het volgende:

  • Controleer je bandenspanning bij voorkeur maandelijks en minimaal eens in de 2 maanden
  • Controleer je bandenspanning bij Kuil Banden, een garage of tankstation
  • Rijden op de juiste spanning verlengt de levensduur van je banden

Er zijn nog 2 punten die misschien wel belangrijker zijn in het gebruik van je auto dan de langere levensduur van je banden. Rijden met een te lage bandenspanning vergroot je remweg! Je rijdt dus onveilig rond met een te lage bandenspanning. Bovendien is je brandstof verbruik hoger wanneer je een te lage spanning in je banden hebt. Zo heb je je 50 cent snel terug verdient. Kom langs bij Kuil Banden en laat gratis je bandenspanning controleren.
Wil je nog meer geld besparen en langer met je banden doen? Lees Waarom auto uitlijnen!

You may also like...