Wagenpark controle uitvoeren

bandeninspectie kuil banden

In de weekenden, als het in de wereld van transport grotendeels rustiger is, is het tijd voor de bandeninspecties. De wagenpark controles van Kuil Banden vinden dan plaats. Iedere auto wordt nagelopen en alle banden worden gecontroleerd. Nu hoef je niet een groot wagenpark te hebben om een bandeninspectie uit te voeren, ook voor je eigen auto is het verstandig eens in de zoveel tijd een controle te doen.

Waar kijken de bandenspecialisten van Kuil Banden naar?

Tijdens de bandeninspectie wordt gekeken naar alles aspecten die van invloed zijn op de veiligheid van de banden en naar aspecten die de duurzaamheid van de band kunnen verslechteren. De inspecteur kijkt naar de volgende dingen, deze kun je op je eigen auto ook controleren:

1. Hebben de banden voldoende profiel? Voor een auto en vrachtauto dienen de banden minimaal 1.6 mm profiel te hebben, dit is een wettelijke eis. Nu raden wij aan de banden bij 2 mm te vervangen, 1.6 mm is een uiterste limiet maar eigenlijk erg onveilig.

2. Slijten de banden gelijkmatig? Wanneer er sprake is van ongelijkmatige slijtage kan dit betekenen dat de wagen niet goed is uitgelijnd. Slechte uitlijning is een veel voorkomende oorzaak van hoger brandstof verbruik en sneller slijtende banden.

3. Is de bandenspanning goed? Check of de banden goed op spanning zijn. Een te lage of te hoge spanning leidt wederom tot hoger brandstofverbruik en snellere en onregelmatige slijtage.

4. Zijn de banden niet te oud? Controleer de DOT code van de banden, zijn de banden ouder dan 5 jaar, vraag Kuil Banden of de banden nog veilig zijn. Het advies is banden ouder dan 5 jaar, jaarlijks te laten controleren. Banden ouder dan 10 jaar zijn levensgevaarlijk en moeten direct vervangen worden.

5. Zijn er zichtbaar sporen van veroudering of schade. Kijk goed of de banden geen schade aan de zijkanten hebben of schade in het loopvlak. Let ook op haarscheurtjes ten gevolge van uitdroging. Met name oudere banden kunnen hier last van hebben.

Bovenstaand de belangrijkste punten om je banden op te controleren. En je hoeft niet persé een bandenspecialist te zijn om dit te kunnen doen. Wil je je banden wel door een bandenspecialist laten controleren? Rij langs bij Kuil Banden en laat een van onze bandenspecialisten de inspectie voor je uitvoeren.

Ook voor andere vragen, bel 050 404 1695 en ontvang direct advies van onze bandenspecialisten.

 

Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Wet- en regelgeving kan wijzigen.

You may also like...