Winterbanden voor wintersport

wintersport

Dat je winterbanden voor wintersport nodig hebt, dat weten gelukkig de meeste mensen wel. Logisch, want als je gaat wintersporten ga je naar de sneeuw, en daar heb je onvoldoende aan je zomerbanden. In Nederland is geen wettelijke verplichting om winterbanden te hebben, in veel landen in het buitenland zijn winterbanden verplicht. Duitsland stelt winterbanden verplicht en ook in Oostenrijk zul je winterbanden moeten hebben. Toch gaan de regels verder dan alleen het hebben van winterbanden. Ook als er geen sneeuw ligt ben je in bepaalde periodes verplicht winterbanden te hebben. En daar houden de regels niet op, ook voor sneeuwkettingen zijn speciale regels.

Winterbanden verplicht

  • Duitsland winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Advies: minimaal 4mm profiel!
  • Oostenrijk winterbanden verplicht in de periode van 1 november tot 15 april. Let op, er is een wettelijk verplicht minimum van 4mm profieldiepte!
  • Frankrijk winterbanden verplicht bij bord, je kan een bord tegenkomen waarop staat dat je winterbanden moet hebben. Ook als er geen bord staat maar er winterse omstandigheden zijn en je geen winterbanden hebt, kan je bij een aanrijding de schuld krijgen.
  • Zwitserland winterbanden verplicht, dezelfde regels als voor Frankrijk, dus verplicht bij bord. Echter Zwitserland heeft op zijn winterbanden wetgeving een uitzondering, wanneer je namelijk geen winterbanden hebt en het verkeer ophoudt kun je een boete krijgen. Ook heeft Zwitserland de verplichting van 4mm profieldiepte als minimum gesteld.
  • Italië winterbanden verplicht van 15 november tot 15 april verplicht om winterbanden te hebben met een aantal uitzonderingen. Het is verplicht bij verkeersbord of als lokale autoriteiten dit aangeven. In het Aostadal ben je zelfs al verplicht vanaf 15 oktober winterbanden te hebben. Ook als er geen bord stond en jij bij een aanrijding nog zomerbanden had, kan je de schuld toegewezen krijgen. Dan is er ook nog een wetgeving voor de zomer, tussen 15 mei en 15 oktober mag je geen M+S (winterbanden) hebben met een lagere snelheidsindex dan voor je auto bedoeld is. Autobanden hebben een maximale snelheid die ze kunnen bereiken, bij winterbanden is dit vaak lager dan bij zomerbanden. Heb je een autoband die tot 190 km/uur kan, maar rij je in een auto die bijvoorbeeld 250 km/uur kan, dan ben je in overtreding.

Sneeuwkettingen verplicht

sneeuwketting bord

sneeuwketting bord

 

Sneeuwkettingen zijn in sommige landen ook verplicht, zorg dus dat je deze in je auto hebt en dat de sneeuwkettingen ook op je banden passen. Net als autobanden hebben sneeuwkettingen speciale maten.

 

 

  • Frankrijk sneeuwkettingen verplicht bij bord en minimaal op de aangedreven as
  • Duitsland sneeuwkettingen verplicht bij bord en minimaal op de aangedreven as
  • Oostenrijk sneeuwkettingen verplicht bij je hebben in de periode van 1 november tot 15 april en minimaal voor de aangedreven as.
  • Italië sneeuwkettingen verplicht bij zomerbanden van 15 november tot 15 april
  • Zwitserland sneeuwkettingen verplicht bij bord en minimaal op de aangedreven as

Veilig op weg in de winter

De wetgeving voor winterbanden kan altijd veranderen, ook kunnen lokale autoriteiten andere regels hanteren daarom kun je hieraan geen rechten ontlenen. Maar belangrijker nog, kies voor je veiligheid in het verkeer. Of het nu wel of niet verplicht is bij een bord, als jij een berg af moet rijden waar sneeuw en ijs ligt, dan begrijp je dat je winterbanden en sneeuwkettingen nodig hebt. Het is simpelweg gewoon niet veilig om dit op zomerbanden te doen. Zomerbanden bieden in winterse omstandigheden weinig tot geen grip. Hier wil je niet halverwege de berg achterkomen. Zelfs all season banden presteren vaak slechter dan een echte winterband.

Ga je maar eenmalig met je auto op wintersport en heb je geen sneeuwkettingen of winterbanden? Geen probleem, je kunt bij Kuil Banden deze huren. Zo ben je niet veel geld kwijt en kun je toch veilig en volgens de regels op weg. Een boete kan in sommige gevallen 5000 euro bedragen als er gevaarlijke situaties ontstaan en jij met slechts 1.6mm reedt of nog zomerbanden onder je auto hebt. Dan zijn winterbanden ineens zo duur niet meer. Je kunt onsbereiken via 050 404 1695 of per mail info@kuil.nl. Kuil Banden in Groningen heeft vrijwel altijd winterbanden voor je auto in voorraad, dus dezelfde dag je winterbanden kopen is mogelijk!

 

winterbanden zomerbanden

Winterbanden profiel aangeduid met blauw, zomerbanden profiel aangeduid met oranje.

Bron: Vaco

You may also like...