Strooizout slecht voor de lak: was je auto!

strooizout autolak
foto: flickr: Dwilliams851

Strooizout is slecht voor de lak van je auto. Natuurlijk zijn we allemaal blij dat er gestrooid wordt, want veiligheid boven alles. Toch is het verstandig na een periode van vorst, waarin gestrooid is, je auto te wassen zodra het weer warmer wordt buiten. Je kan naar de autowasstraat gaan maar dit raden we niet aan, lees hieronder waarom niet. Natuurlijk kun je ook thuis je auto wassen. Doe je dit laatste gebruik dan veel water en vergeet niet de wielkasten en andere moeilijk bereikbare plekken schoon te maken zoals de onderkant van de auto.

Waarom niet naar de wasstraat?

De meeste autoliefhebbers weten het, de borstels van de wasstraat maken krassen op de lak. De ene wasstraat doet het erger dan de andere, maar in het zonlicht zie je de krassen vaak zitten. Na een winterse periode is er echter nog iets veel vervelenders aan de hand met sommige wasstraten. De wasstraat wast het strooizout van de auto’s maar reinigt dit water weer en gebruikt het opnieuw. Nu is zout niet zo makkelijk uit water te halen en komt dus al het opgeloste zout weer opnieuw met het water mee. Zo wordt niet het zout van je auto afgewassen maar wordt juist het zout van al die andere auto’s op jouw auto gespoten. Als het al niet in kleine kiertjes zat, dan zit het er nu wel!

Wat doet zout met de lak?

Zout vreet aan de lak van je auto! Zeker in combinatie met vocht en bijvoorbeeld een oppervlakkig krasje in de lak, is het vragen om problemen. In de winter zitten alle auto’s onder een soort vuile soms wittige laag. Zeker bij zwarte auto’s kun je het zout soms op de lak zien zitten.

Nog een laatste tip voor degene die zijn auto ook in de winter wil wassen: maak je auto na het wassen zo goed mogelijk droog en let vooral op de rubbers van de deuren. Gebruik daarnaast antivries voor de sloten van deuren en tankdop om de volgende ochtend niet voor een koude verrassing te staan!

You may also like...