Caravanbanden volgens onderzoek vaak versleten

caravankeuring-kuil-banden-haren-2017

De banden van auto’s worden door eigenaren vaak gecheckt en tijdig vervangen, maar uit onderzoek van BOVAG blijkt dit bij caravans en vouwwagens minder vaak het geval is. Uit een steekproef onder 150 voertuigen kwam naar voren dan ongeveer 30% van de caravanbanden te oud was en daarom mogelijk gevaarlijke situatie kan opleveren. De caravanbanden waren zes jaar of nog ouder en mede omdat deze voertuigen vaak langere tijd stilstaan is het in die situatie gevaarlijk om met de caravan of vouwwagen de weg op te gaan. Rubber kan bij stilstand namelijk gaan uitdrogen en eenvoudig scheuren. Zeker wanneer de temperatuur vervolgens oploopt bij het rijden kan dit goed mis gaan.

Hoe weet ik wanneer mijn caravanbanden aan vervanging toe zijn?

Alle autobanden hebben op de zijkant een code staan waaraan kan worden afgelezen hoe oud de band is. Zoek naar de tekst DOT en de cijfers die daarachter staan:

  • De eerste twee cijfers staan voor de productiemaand van de caravanbanden
  • De laatste twee cijfers het jaar zijn waarin de banden zijn geproduceerd

Het is overigens in onder andere Duitsland niet toegestaan om sneller dan 80 kilometer per uur te rijden met banden onder de caravan of vouwwagen die ouder zijn dan zes jaar. Het tijdig vervangen van de banden is daarom niet alleen veiliger, maar kan u onderweg ook een boete besparen én behoorlijk wat tijdwinst opleveren.

Caravankeuring inplannen om veilig op vakantie gaan

Het is verstandig om er niet alleen zeker van te zijn dat de caravanbanden, maar het gehele voertuig in orde is. Om met een gerust hart met uw caravan, camper of vouwwagen de weg op te gaan is het laten van een caravankeuring de beste mogelijkheid. Het is mogelijk om deze voordat u op vakantie gaat uit te laten voeren bij Kuil Banden. Neem contact op voor een afspraak voor een controle of voor directe vervanging van de banden.

 

You may also like...