Betekenis van snelheidsindex van banden

snelheidsindex-banden

Hoe sneller een auto gaat hoe meer druk er op de banden komt te staan. Het is daarom niet meer dan logischer dat er een snelheidsindex van banden in het leven is geroepen. Aan de hand van deze index kun je zien voor welke maximale snelheid een band wettelijk is goedgekeurd. Wereldwijd is hier hetzelfde systeem voor in gebruik. Op elke band zie cijfers en letters staan. De laatste letter van dit rijtje geeft de snelheidsindex aan. Hiermee kun je in de bijbehorende tabel aflezen welke snelheid de autoband maximaal aankan. De rating gaat van L tot en met Y. Let wel op: er zijn later aanpassingen gedaan, dus de volgorde van letters klopt niet helemaal met het alfabet. L is de laagste maximale snelheid van 120 km/h terwijl banden met de index Y 300+ km/h aankunnen. Vooral voor sneller sportauto’s en raceauto’s kan dit nodig zijn. In deze blog gaan we dieper op dit onderwerp in.

Welke snelheidsindex banden moet ik kiezen?

Zelf uitvogelen welke snelheidsindex van de autobanden nodig is kan lastig zijn. Kies er daarom liever voor om dit aan de experts van Kuil over te laten. Het is in alle gevallen nodig om een autoband te monteren die een hogere snelheid aan kan dan de maximale snelheid van de auto. Als je namelijk eens in Duitsland op de autobahn het gas intrapt wil je niet voor vervelende verrassingen komen te staan. Banden met een snelheidsindex kiezen die hoger ligt dan de maximale snelheid kan uiteraard ook, maar een lagere index is geen goed idee.

Gaat de index alleen om de maximale snelheid?

De snelheidsindex van banden is in het leven geroepen om de maximale snelheid aan te geven. Dit hangt echter samen met andere factoren, omdat een band die hoge snelheden aan kan natuurlijk een ander profiel heeft en bijvoorbeeld dikker is. De index zegt daarom indirect ook iets over onder andere deze factoren:

  • Grip
  • Remkracht
  • Prestaties bij lage temperaturen
  • Levensduur

Bekijk de volledige tabel met snelheidsindex banden.

 

 

You may also like...