Wat is de minimale profieldiepte van winterbanden?

Nokian WR D4

In de zomer- en in de wintermaanden worden er andere eisen gesteld aan autobanden. Hoewel het wisselen van banden voorkomen kan worden door voor all-season banden te kiezen is het goed om te weten wat de eisen zijn voor zowel de zomer- als de winterbanden. Eén van deze eisen gaat over de minimale profieldiepte van winterbanden. Hier is een verschil tussen het wettelijke minimum en de aan te raden minimum profieldiepte. Winterbanden moeten namelijk per se worden vervangen als de profieldiepte 1,6 mm of minder is. Het is echter aan te raden om over te gaan tot vervanging wanneer de profieldiepte onder de 4,0 mm is. Onder de 4 mm is de grip een stukje minder.

Het nut van de profieldiepte van winterbanden

De profieldiepte van winterbanden is vrij diep en dit heeft als voornaamste reden dat sneeuw en smeltende sneeuw zich hierin kan ophopen. Sneeuw zorgt namelijk, opvallend genoeg, voor vrij goede grip op sneeuw. In winterse omstandigheden heb je dus met autobanden met opgehoopte sneeuw in de profielen meer grip dan met alleen het rubber van banden zonder een diep profiel. Naast de profieldiepte zorgen winterbanden ook voor meer grip door:

  • Groeven en lamellen: verspreiden water en voorkomen aquaplaning en zorgen voor grip op sneeuw en ijs
  • Meer natuurrubber in de samenstelling: soepeler bij koud weer en dus meer grip

Kom voor nieuwe winterbanden bij Kuil langs

Breekt de winter aan en zie je dat je diepte van je winterbanden profiel te laag is? Of ben je al op zoek naar het beste setje nieuwe winterbanden voor je auto? Kom dan vandaag nog langs bij Kuil. Hier is voor elke auto de perfecte winterband te vinden. Zowel A-merken als de wat minder bekende B-modellen kun je hier voor scherpe prijzen aanschaffen. Het advies op maat zorgt ervoor dat je altijd met de juiste band ons pand verlaat.

 

 

You may also like...