Alfa Romeo SZ

  • alfa-romeo-sz-velgen-reparatie
  • alfa-romeo-sz-velgen-reparatie2
  • alfa-romeo-sz-velgen-reparatie3
  • alfa-romeo-sz-velgen
  • alfa-romeo-sz
  • alfa-romeo-velgen-reparatie

Alfa Romeo SZ

De Afla Romeo SZ is een bijzondere Alfa Romeo die je maar weinig ziet. Sommige mensen denken zelfs dat het bij een concept auto gebleven is, toch is de SZ 4 jaar in productie geweest. Alfa Romeo heeft de auto tussen 1989 en 1993 gebouwd.

De Alfa SZ moest het roer omgooien bij Alfa Romeo en Alfa Romeo weer op de kaart zetten als sportwagen. Het prototype werd in 1989 gepresenteerd door Zagato, dit geeft al wel aan dat de auto snel in productie is gegaan. Het oorspronkelijk design van Zagato werd afgekeurd, de designers van Alfa Romeo en van Fiat hebben, samen met Zagato, aan het uiterlijk van deze auto bijgedragen. Zoals meer auto’s een bijnaam krijgen, denk aan de Lelijke Eend voor de 2CV van Citroën of de Kever van Volkswagen, had ook de SZ een bijnaam: het Monster. Deze naam kwam mede door de extravagante vormgeving, niet in lijn met de andere Alfa modellen van die tijd.

Alfa Romeo SZ en RZ in Productie

Om de auto snel in productie te kunnen doen werd deels de techniek gebaseerd op andere Alfa’s. Het onderstel is, in aangepaste vorm, die van de 75. Uiteindelijk zijn er iets meer dan 1000 Alfa Romeo SZ’s geproduceerd, allemaal in het rood met een 3.0 V6 motor die je in 7 seconde van 0 naar 100 brengt en een top heeft van 250km/uur. De carrosserie is van polyester gemaakt.

In 1992 was het verhaal voor de SZ uit, maar begon die voor de RZ, het dakloze broertje van de SZ. De cabrio had hetzelfde uiterlijk als de SZ, maar had hier en daar wat aanpassingen. On Ook werd het kleurenpalet uitgebreid met geel, zwart en slechts 2 zilvergrijze. De RZ is nog veel zeldzamer dan de SZ gezien de kleine oplage van 278 stuks. In 1993 viel het doek voor de RZ.

Alfa Romeo SZ verdwenen?

De RZ en SZ hebben dan wel geen vervolg gekregen, toch zie je bepaalde design elementen terugkomen in later modellen. De 3 koplampen aan beide kanten met de verspringing in de plaatsing ervan zie je bijvoorbeeld in de Alfa Romeo 159, Brera en nieuwe Spider terugkomen. De achterlichten in 1 balk en in mindere mate zie je de wig-vormige zijkant in de Alfa Spder 916 terug komen.

De Alfa Romeo SZ zie je af en toe te koop in Nederland. Wil je een trotse eigenaar worden van zo’n ‘monster’ dan mag je het monsterlijke bedrag van 60.000 – 80.000 euro neertellen, dat zijn de bedragen waar je ze mee voorbij ziet komen. Uiteraard zijn er buitenkansjes te vinden en is het voor zo’n auto verstandig ook in het buitenland te kijken.

Velgen reparatie bij Kuil Banden

Nu bij Kuil Banden de wielen van deze SZ voor velgen reparatie. Bekijk de fotoserie!

 

You may also like...