Lotus Seven; meer dan een auto, een concept

  • caterham-seven-apk-keuring
  • caterham-seven-front
  • caterham-seven-gril
  • caterham-seven-kuil-banden
  • caterham-seven-zijkant
  • ariel-atom-35r

Caterham, Westfield, Donkervoort; een greep uit de meer dan 160 autobouwers die het model van de Lotus Seven uit 1957 nog steeds fabriceren. Zo heeft het model de ontwerper van de Seven en de oprichter van Lotus, Colin Chapman, ruimschoots overleefd. Hijzelf had niet kunnen vermoeden dat zijn creatie met zoveel passie in leven zou blijven. Voor die tijd was het ontwerp van de Seven baanbrekend en innovatief. Vanuit de simpele gedachte een zo licht mogelijk en simpel mogelijke auto te maken met veel vermogen is de Lotus Seven ontstaan. De auto wordt veel gebruikt op het circuit maar mag ook gewoon op de weg rijden.

De auto is aan het begin alleen door Lotus geleverd maar werd later ook door andere bedrijven geleverd, je kon de auto in zijn geheel maar ook als bouwpakket kopen. De rechten voor de Seven zijn naar Caterham gegaan.

caterham-seven-kuil-banden

Caterham Seven

ariel atom

Ariel Atom 3.5R – Bron: Ariel Atom (www.arielmotor.co.uk)

Pure rijbeleving

De eigenschappen van de auto, een pure rijbeleving spreekt nog steeds mensen aan. Misschien is dit ook het geheim van de Seven en de reden dat meer dan 160 enthousiaste bedrijven nog steeds met dit principe bezig zijn. Tegenwoordig is de Seven niet meer de enige die dit biedt, zoals enkele jaren geleden in Top Gear te zien. Hier werd de Ariel Atom gepresenteerd, een vergelijkbaar idee dat zich geuit heeft in een totaal andere auto. Zo ligt de motor achterin en zijn de prestaties een stuk hoger dan de Seven, een Ariel Atom gaat van 0-100 in 3.12 seconde.

 

De Seven, in Nederland vertaald naar een pure raceauto

In Nederland zijn een aantal bedrijven die de Seven produceren, zo had je de Luchjenbroers Seven, een bedrijf uit Emmen. Veel bekender is echter Donkervoort, een bedrijf die de Seven naar een totaal nieuw niveau heeft getild. Begonnen met een Seven is vrij snel een eigen auto gemaakt, gebaseerd op het concept van de Seven. De huidige auto is van een totaal andere wereld, de D8 GTO gaat van 0-100 in 2.8 seconde. Colin Chapman had niet kunnen vermoeden dat zijn concept zich zo mooi heeft ontwikkeld en tegenwoordig nog steeds geliefd is. Of het nu enthousiaste kleine en grote bedrijven zijn die de originele Seven nog steeds bouwen of bedrijven als Donkervoort, die het concept vertaald hebben naar pure raceauto’s met onvoorstelbare prestaties.

Oh, en deze Caterham Seven is gewoon bij Kuil Banden voor een APK keuring, je kunt dus binnenkort niet de “Kuil Seven” verwachten.

 

You may also like...