Luchtdrukwisselsysteem op Landbouwmachines

Luchtdrukwisselsysteem op Landbouwmachines

Luchtdrukwisselsysteem voor tractoren en andere landbouwmachines.

De juiste bandenspanning bij de verschillende werkzaamheden is erg belangrijk maar wordt vaak onderschat. Met een tractor rij je vaak op verschillende wegdekken; transport op de weg en veldwerk op het land. Vaak wordt hierbij de gemiddelde spanning aangehouden om bandenslijtage te verlagen en toch wat tractie op het veld te behouden. Terwijl dit toch veel gevolgen heeft.

Het is mogelijk om een tractor of zelfrijder te voorzien van een drukwisselsysteem. Dit is een eenvoudige en betaalbare oplossing, met mogelijkheid tot subsidie, om machine en banden onder alle omstandigheden op elkaar af te stemmen.
Denk hierbij aan het overbrengen van vermogen in het veld alsmede het behouden van stabiliteit en comfort tijdens transportwerkzaamheden.

Voordelen

 • Minder brandstofverbruik
  Door tijdens veldwerk de bandenspanning te verlagen zal het contactoppervlak sterk vergroten. De banden worden niet alleen breder maar zullen nog sterker in de lengte afplatten. Het oppervlak zal hierdoor meer dan verdubbelen. Hierdoor zal minder slip optreden waardoor de tractor het vermogen beter kan overbrengen op de bodem. Tevens zorgt de grotere “footprint” voor minder insporing waardoor minder rolweerstand is in losse grond.
  Tijdens wegtransport kan de bandenspanning worden verhoogd waardoor de “rolweerstand” op straat wordt verlaagd. Brandstofbesparingen tot 10% .
 • Minder structuurschade
  Een groter contactoppervlak zal de druk per cm2 verlagen waardoor minder insporing plaats vindt. Ook zal de slipreductie positieve gevolgen hebben voor het behoud van de structuur. Dit alles zorgt voor minder bodemverdichting waardoor de beworteling en vochthuishouding van bouw- en grasland zal verbeteren. Hierdoor zullen de opbrengsten van gewassen hoger zijn en een egaler product kunnen groeien.
  Op grasland zal er door minder slip ook minder schade zijn aan de zode waardoor een betere hergroei van (gemaaid) grasland zal zijn.
 • Minder bandenslijtage
  Doordat de banden altijd met de gewenste spanning kunnen worden gebruikt. Er is ook te allen tijden een controle van de bandenspanning. Daardoor kunnen dure banden langer mee en worden gebruikt waarvoor ze zijn bedoeld. 

 

Monteren van het luchtdrukwisselsysteem

Bij een bandendrukwisselsysteem op een tractor of zelfrijder zullen de wielen worden voorzien van kogelkraan in de velg. In het hart van de velg komt een draaibare luchtdoorvoer die wordt verbonden met een luchtleiding over het spatbord. Elke as wordt onafhankelijk geregeld d.m.v. een spanningsregelaar. De luchttoevoer kan worden verzorgd door de compressor van de tractor (luchtremsysteem).

 

Bedieningskast


Een bedieningskast in de cabine zorgt voor een digitale regeling van max. 3 afzonderlijke regelaars.
Door 1 druk op de knop kunnen vooraf ingestelde drukken worden voorzien voor veld en transportwerk.
De kast is voorzien van een “werk”menu waarbij per regelaar de druk te allen tijden aan een situatie kan worden aangepast. Ook zijn de ingestelde en actuele druk van alle regelaars gelijktijdig af te lezen. In het “instellingen”menu zijn vooraf een veld en transportdruk in te stellen. In dit menu zijn ook de absolute minimum en maximum alsmede de alarmwaarden in te stellen.

Deze instelling zorgt ervoor dat in het werkmenu de spanning nooit te hoog of te laag wordt gezet welke schade aan banden kunnen veroorzaken. De alarmen waarschuwen als deze drukken door andere oorzaken toch worden overschreden. Ook is het mogelijk om met deze bedieningkast de externe compressor aan te sturen.
Het systeem is modulair opgebouwd waarbij het mogelijk is om diverse combinaties uit te voeren met eenzelfde bediening.

Kuil Banden, landbouwbanden specialist

Kuil Banden is sinds ’89 dé leverancier voor de landbouw. Met een groot assortiment aan banden, waaronder: tractorbanden, shovelbanden, kraanbanden, kipper banden, verreiker banden en landbouw wielen, bieden wij een compleet pakket aan. Wil je meer informatie over dit luchtdrukwisselsysteem? Neem dan contact op met Mark, onze landbouw specialist. Mark is bereikbaar via 050 404 1695 of via mark@kuil.nl.

Nederlands
Luchtdrukwisselsysteem op Landbouwmachines

© 2017 Kuil Banden | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Privacy | Voorwaarden | Disclaimer