Stikstof in banden

Stikstof in banden

Banden oppompen kan met lucht en met stikstof. De meeste banden zijn gevuld met lucht, dit is bijvoorbeeld wat uit de bandenpomp bij een benzinestation komt. Alhoewel de meeste mensen hun banden oppompen met lucht heeft stikstof in banden een aantal voordelen. Steeds meer mensen ontdekken deze voordelen en schakelen om naar stikstof in banden in plaats van de gebruikelijke lucht.

De voordelen van stikstof in banden

Stikstof in je banden heeft een aantal voordelen, deze worden bereikt doordat de banden langer op spanning blijven. Banden met stikstof verliezen gemiddeld 4 keer minder snel bandenspanning dan banden met lucht. Aangeraden wordt, voor banden gevuld met lucht, om 1 keer in de maand de spanning te controleren. Voor banden met stikstof is 4-5 keer per jaar voldoende. Naast dit voordeel, zijn er nog een aantal voordelen met betrekking tot kosten en veiligheid. Hieronder lees je welke voordelen dit zijn:

  1. Brandstofbesparing, met banden op de juiste spanning verbruikt je auto minder brandstof. Doordat de banden langer op spanning blijven met stikstof, is het brandstofverbruik lager. Gemiddeld levert het vullen met stikstof een besparing op van 4-5%.
  2. Lagere slijtage banden, een ander voordeel van het langer op spanning blijven van je banden, is dat de slijtage een stuk lager ligt. Een bandenspanning van 20% lager dan aangeraden, zorgt voor een verhoogde slijtage banden van 30%.
  3. Veiligheid, wanneer je bandenspanning lager is, wordt je remweg langer en is de kans op slippen groter.
  4. Stikstof wordt minder snel warm dan lucht. Dit heeft als voordeel dat de banden minder warm worden en daardoor de kans op een klapband kleiner is. De meeste klapbanden worden veroorzaakt door een combinatie van hitte, ouderdom en verkeerde bandenspanning.
  5. lucht bevat waterstof waardoor er zich condens in de band en velg vormt. Hierdoor oxideert het metaal (dit geldt zowel voor lichtmetalen velgen als voor stalen velgen). Oxidatie van het metaal maakt dat er eerder lucht tussen de band en velg kan ontsnappen, hierdoor daalt de bandenspanning op de lange termijn steeds sneller.

 

 stikstof in banden

Waarom is stikstof in banden beter dan lucht?

De moleculen van stikstof zijn groter dan die van lucht. Doordat rubber nooit 100% luchtdicht is, ontsnappen er moleculen door de band naar buiten waardoor de bandenspanning afneemt. Doordat zuurstofmoleculen kleiner zijn dan stikstof moleculen kun je je voorstellen dat dit proces sneller gaat en de bandenspanning sneller daalt.

 

Wie hebben stikstof in banden?

Stikstof wordt in een aantal sectoren als standaard gebruikt. Denk aan de transport wereld, vrijwel alle vrachtwagens en trailers hebben vrachtwagenbanden die voorzien zijn van stikstof. Ook vliegtuigen hebben banden die gevuld zijn met stikstof. Een andere sector waaraan je kunt zien dat stikstof de betere keuze is, is de Formule 1. Racewagens worden altijd voorzien van stikstof. Denk bijvoorbeeld aan de 24 uurs van Le Mans waar het op uithoudingsvermogen aankomt van alle onderdelen van de auto, logisch dat hier stikstof gebruikt wordt. Bij autobanden wordt het gebruik van stikstof steeds hoger. Stikstof in autobanden kun je herkennen aan de groene ventiel dop die gebruikt wordt.

Kun je lucht en stikstof mengen?

Stel je hebt stikstof in je autobanden maar merkt onderweg dat je band te weinig spanning heeft, kun je deze dan bijvullen met gewone lucht? Ja, dat kan. Uiteraard gaat door het mengen het effect van stikstof achteruit, maar het is zeker mogelijk. Aangeraden wordt om de banden altijd met stikstof te vullen en bij een te lage spanning naar een bandenspecialist of garage te gaan. Hier kunnen de autobanden vrijwel altijd met stikstof gevuld wordt.

Stikstof en het milieu

Je banden met stikstof vullen heeft een positieve invloed op het milieu. Dit wordt veroorzaakt door de eerder genoemde voordelen van het lagere brandstof verbruik. Je kunt je voorstellen dat wanneer steeds meer mensen banden gevuld met stikstof hebben en hiermee een lager brandstof verbruik hebben, dit positief is voor het milieu. Stikstof is een droog, schoon, onbrandbaar en niet giftig gas en hierdoor helemaal veilig om je banden mee te vullen. Een reden waarom vliegtuigen er gebruik van maken is dat, doordat er geen vocht in stikstof zit, de banden niet kunnen bevriezen. Voor auto’s en vrachtwagens worden zowel zomerbanden als winterbanden van stikstof voorzien.

stikstof ventiel dop

Nederlands
Stikstof in banden

© 2017 Kuil Banden | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Privacy | Voorwaarden | Disclaimer